A început războiul electronic între Rusia și România? Poate doborâ Armata ,,ținte aeriene de mici dimensiuni”?

23.10.2024
La interval de două zile,radarele armatei române au detectat ținte de mici dimensiuni,care la scurt timp au dispărut.
La interval de două zile,radarele armatei române au detectat ținte de mici dimensiuni,care la scurt timp au dispărut.

         Ultimele două evenimente din spațiul aerean românesc,când,la distanță de doar două zile,în județul Constanța au pătruns două obiecte zburătoare de mici dimensiuni ,au pus problema capacității României de a contracara astfel de survolări a spațiului aerean . Specialiștii spun însă că nu mai este vorba de drone rătăcite și că pot fi acțiuni ale unui război electronic care se desfășoară la granița României.

* În 17 octombrie 2024,radarul Armatei Române a semnalat apariția unei ,,ținte aeriene de mici dimensiuni” la granița terestră a României,în jurul orei 19:00,în zona localității Eforie Nord, apoi ,,ținta de mici dimensiuni” zburând spre direcția Topraisar. Nu întâmplător, aceast obiect zbura la aproximativ 150  de km  de localitatea M. Kogălnicianu,unde,știm cu toții că se află una dintre cele mai mari baze militare NATO ,cu tot echipamentule militare.

*La două zile distanță,mai exact sâmbătă în noaptea din 18-19 octombrie 2024,în jurul orei 02:30,un alt obiect zburător de mici dimensiuni a fost semnalat de către radarul Armatei Române. Obiectul de mici dimensiuni s-a îndreptat dinspre largul Mării Negre spre România. A intrat apoi în țară,s-a plimbat în jur de două ore,iar la final s-a îndepărtat spre Gura Portiței.

Ambele obiecte zburătoare semnalate de către radarul Armatei Române, ce-i drept la două zile distanță unul de celălalt,au apărut pe radare ca fiind în interiorul spațiului României.
Ambele obiecte zburătoare semnalate de către radarul Armatei Române, ce-i drept la două zile distanță unul de celălalt,au apărut pe radare ca fiind în interiorul spațiului României.

Specialiștii în drone și generalii în rezervă ai Armatei au explicat că aceste două evenimente sunt mai grave decât s-ar părea ,pentru că țintele aeriene nu au fost în derivă,ci au fost direcționate precis pe teritoriul României,altfel spus,erau pilotate de la distanță.

La acest moment,M.A.N.-ul încă nu a transmis noi detalii suplimentare,față de cele menționate în comunicatele date publicității după petrecerea  a celor  două incidente,din 17 și 19 octombrie 2024.

Ing. Augustin Lupu - președintele Asociației UVS România (Unmmaned Vehicle System),spune  a spus că o ,,țintele de mici dimensiuni” ar fi avut ,cel mai probabil,anvergura între 2 și 3 metri lungime.

Augustin Lupu: ,,Probabil că ”ținta de mici dimensiuni” definește cea mai mică rezoluție de detecție a sistemului radar cu care a fost monitorizată. Eu nu cred că pot fi văzute de către piloți. Este ca și cum ai căuta acul în carul cu fân. Dacă radarele nu au putut detecta cu exactitate altitudinea de xbor și locația GPS a ”țintei”,este dificil a fi găsită în mod vizual de către piloții avioanelor de vânătoare.”

Augustin Lupu însă nu exclude nici varianta în crare,aceste ,,ținte” ar fi putut cade pe teritoriul României și că asta ar fi explicat de ce au dispărut de pe radare.

,, Dronele detectate până acum au urmat traseul de intrare Marea Neagră și ieșire peste granița cu Ucraina. În acest ultim caz,înțelegem că ieșirea de pe radare a fost Amzacea,o localitate din centrul Dobrogei. Asta ar putea însemna și că s-a prăbușit în zona respectivă”, a mai spus Augustin Lupu.

,,Poate fi o dronă de supraveghere care poate acoperi mii de km ,poate fi o dronă  kamikaze,un balon stratosferic de supraveghere sau chiar și o rachetă”, a explicat Ing. Florin Rădoi - inginer și fondator al firmei Stratos Aerospace Technologies.

Augustin Lupu precizează că: ,,dronele militare folosite în războiul din Ucraina au viteze de deplasare  de 130 - 150 km/h”.

Inginerul face distincție între ce se întâmplă pe timp de pace cu bruiajul și ce se întâmplă pe timp de război în cazul în care dronele ar fi bruiate:

,,În stare de pace. Nimeni nu are atributii de bruiaj, nici măcar Armata. Industria de apărare din România este implicată în dezvoltarea de sisteme anti-dronă, unele dintre produse fiind deja disponibile pe piață. Modalitatea principală utilizată de către acestea este bruiajul în diverse forme. Dar asta presupune că exista un canal de comunicație radio între operator (pilotul extern) si dronă.”

În contextul războiului. Dronele se deplasează fie după un traseu prestabilit, încarcat în memoria dronei înainte de decolare, fie după un traseu determinat dinamic de sistemul de control de la bordul ei, în funcție de relief sau de alți parametri. În acest caz, bruiajul este ineficient. Opțiunile de neutralizare în acest caz ar fi o armă cu laser, muniție corespunzătoare, impuls cinetic.

Ca și jurnalist,îmi pun întrebarea, ca și majoritatea dintre dumnevoastră dragi români: ce anume ne ascunde conducerea M.A.N.; C.S.A.T.-ul,S.R.I.-ul și șeful statului Klaus Johannis,cu privire la ceea ce este posibil să se întâmple? Această întrebare vine în contextul în care Germania,conform unor imagini și informații care circulă pe internet, impachetează pachete de tip ,,porție (rație)” cu produse alimentare pentru Armata Română!!!

                   

                                                                                                                                    Adevărul TV




Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți