Barajul Vajont / 9 Octombrie 1963
Situat în valea râului Vaiont, sub Muntele Toc, la 100 de kilometri nord de Veneția, Barajul Vaiont era unul dintre cele mai înalte baraje din lume. În seara de 9 octombrie 1963, la ora 22:39, în timpul umplerii inițiale, o alunecare de teren de pe muntele Toc a provocat un mega-tsunami în lacul barajului. Apa a depășit suprafața barajului într-un val de 250 de metri, ducând la ieșirea apei peste baraj și distrugerea completă a mai multor sate și curmarea vieții a 1.917 oameni, dintre care 487 copii.
Prima localitate, Longarone, a fost acoperită complet de ape, precum și câteva cătune din apropiere. Numărul celor decedați a ajuns la 1.917, dar numai în jur de 700 au fost identificați. Furia apei a făcut unele trupuri de nerecunoscut.
Barajul Vajont a fost conceput în anii 1920 și construit între 1957 și 1960 de către Societatea Adriatica di Elettricità (SADE), la momentul naționalizării furnizării și distribuției energiei electrice în nord-estul Italiei. În 1962 barajul a fost naționalizat și a intrat sub controlul ENEL ca parte a Ministerul italian pentru lucrări publice.Deși barajul în sine a rămas aproape intact și două treimi din apă a fost reținută în spatele acestuia, alunecarea de teren a fost mult mai mare decât se aștepta și impactul a provocat inundații masive.Tragicul eveniment din 9 octombrie 1963 a avut loc după ce compania ENEL și guvernul italian au ascuns rapoarte și au respins dovezile că Muntele Toc, în partea de sud a bazinului, era instabil din punct de vedere geologic. Nu au luat în considerare numeroasele avertismente, semnele de pericol și evaluările negative, iar eventualele încercări de a controla alunecarea de teren prin scăderea nivelului lacului au venit atunci când alunecarea de teren a fost aproape iminentă.
Jurnalista de la acea vreme,Tina Merlin, a semnalat printr-o serie de articole că ceva nu este în regulă. Chiar înainte de încheierea lucrărilor. Aceasta alertase pericolele la care avea să fie expusă populația zonei din cauza instabilității terenului. Ea a documentat, reînnoindu-și apelul, prima alunecare de teren având loc pe 4 noiembrie 1960. În replică, SADE a decis să o denunțe pentru defăimare, în timp ce autoritățile au cenzurat un interviu cu ea lansat la televiziunea franceză "L'Unità". După dezastru, jurnalista Tina Merlin a transmis: "Mă simt vinovată că nu am făcut mai mult pentru a preveni ca această tragedie să se întâmple".
Cu câteva zile în urmă,Adevărul TV a stat de vorbă cu câțiva localnici din Longarone,aceștia însă,scârbiți și încă cu durerea în suflet pentru pierderea celor dragi,nu voiau să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat în 9 Octombrie 1963. Un singur localnic,proprietar al unui restaorant unde am poposit și noi,ne-a spus doar că informațiile și filmulețele care circulă prin media și internet,sunt peste 75% false și că adevărul este că mulți localnici au părăsit Longarone de teama politicului și corupției de la acea vreme și că nu toți cei implicați au fost pedepsiți prin lege.
Barajul Vaiont poate fi un semnal de alarmă pentru toți politicienii din fiecare țară,să aibă grijă cum gestionează astfel de situații,iar autoritățiile de resort să aibă grijă ce autorizații de construcții aprobâ!!! Cert este că,acolo unde există corupție și interese mari,va exista mereu și dezastre de tot felul,începând de la dezastre economice și sociale și până la pierderi de vieți omenești! Și astăzi dacă privim spre corupția și interesele care există în toată lumea,cu toții ne putem aștepta la orice.
Astăzi,barajul Vaiont este vizitat zilnic de zeci și sute de turiști din toate colțuriile europei și nu numai,ceea ce înseamnă că unele dezastre pot aduce și mulți bani prin vânzarea de bilete pentru turiștii dornici și/sau interesați să viziteze astfel de locații precum Barajul Vajont! Întrebarea însă este: ,,ce sumă din acești bani le revin celor care și-au pierdut familile și rudele în acel dezastru din 9 Octombrie 1963?
Adevărul TV